Today is 3rd Ramadhan. And it my 1st time called my dad after the last time Im went back to my hometown in April. They said, a child must call his/her parents at least once a day. And spend a little time to have a real conversation together. I would love to. Really love to.
My dad married to Mak Jah when I was about 7. And don't really understand what happen during that time. All I know I have beautiful lovely biological mother and a strict, hardworking father. Everything seems normal. 
And I remember my childish moment, playing with friends and the only conversation that I had with my dad is 'Abah, ada 20sen tak.?'. And he will give me with smile. And I spend with sweets and ice cream. *Why talking about food in the middle of the day on Ramadhan.? :P
Until one point I felt that I spend most of my time with mom and school. And less with my King. As said, King is hardly to reach, sometimes I watched my dad behind sliding door (as he managed his workshop in front of our house). Then I realized he barely sleep at our house. And it keep on until never at all. From stay, he visited us. That time I know I have to share my King to another kingdom. Or precise from what I felt, I lost my King in my kingdom.
Well, I tried to rebel. But it is stupid as it sound. Then, 'the power of Love' phrase came out of nowhere. 'Instead of be a bad kid, why not be something that you will never regret'. I start to that nerd. Study and study and study. No time for nothing. Hoping that I will regain my King back. But I dont know the rule. Once King down in a kingdom, he will never return. 
When I was 19, Im leaving home for Matriculation. Frankly, I lost myself 2yrs back then. No friends, new school, warning letter and more to sport. At least hockey beat me till Im down. At least, I see the sweat, blood and the deep of my wounds. I forgot that I have an issue.
 Im not into study when in Matric. Hectic life it is. 24/7 focus with chemical bonding, calculation and simply I dont know what Im study there. I felt a bit alive when dad visit me once every 2 weeks. With his family of course. The fact of visiting me, felt like I spend my time to listen little strangers talking to each other. Hey, they cool. So do I. And I remember, I forgot to approach my dad since. Like the real one. Like a daughter to father. Or Im just never did. And I never know how. And I believe he forgot to approach me like a father. Or he never did. Or he never know how.


Assalamualaikum.
    
Sahabat-sahabat dan mereka yang kenal diri ini pasti tahu tentang kecintaannya pada bahasa. Tak kisah bahasa apa pun. Kalau terdengar pasti rasa ingin tahu membuak buak. Kadang-kadang duduk dekat-dekat dengan mereka yang petah dengan bahasa ketiga. Tak faham pun -_- tapi hakikat yang ia menarik untuk didengari.  ^-^
  Ini rahsia.... Diri ni tak adalah pandai jealous, tapi kalau jumpa orang yang mampu kuasai banyak bahasa, terutama bahasa-bahasa luar dari negara mereka, *haih...... tergugatnya. Haha. Tapi diri sendiri pun tak adalah tahu banyak bahasa. Cita-cita je nak jadi POLYGLOT. heh...
Serious Polyglot aka orang yang pandai bertutur banyak bahasa itu bagi ku amat cool. Bijak. Etc. hhh.. Tapi apakan daya, bahasa melayu pun kadang-kadang hanyut ke laut. Pernah ada seorang rakan sekolah kata 'kau punya ayat sepatutnya kena masuk kamus dewan bahasa dan pustaka.' Haih.... I take that as compliment. hhhhh...
Inikan pula bahasa asing, kan.? 

OH MY ENGLISH
   Beberapa hari yang lalu kita ni edit satu gambar untuk dijadikan cover FB. Huh... phrase atas watermark tu cool  but rase macam kurang betul. So, dengan rendah diri kita ni pun pergi lah tanya dekat group whatsapp. Hhhhh... ingat sayes je pening. Rupanya soalan sayes tu pun memeningkan ahli-ahli yang lain. Admit it. Our grammar too out of the box. 


FlickaMoment : On duty for Aqiqah at Sunway Kayangan.

 Alhamdulillah, kerjasama dan sifat cinta akan ilmu membawa seorang sahabat kepada jawapan yang kami perlukan. Kalau Allah nak bagi jawapan dan tolong macam-macam cara pun boleh. Terima kasih kepada lovely ladies yang memeriahkan whatsapp grup malam itu. Dan kepada yang mereka-mereka yang diam hopefully, perbincangan kami sedikit sedikit membantu anda.  ^-^

Credit : Faten Amira

  
  Bertemankan beg kura2 dan makanan aka berkat dari rumah kenduri, aku singgah duduk dibangku sementara menunggu train seterusnya sampai. Rawang - 15 minit lagi. Huh... Alhamdulillah selesai satu majlis pertunangan di Serdang. Bahagianya tengok orang ambil satu langkah ke arah kebaikan. Lebih bahagia bila mereka ialah sahabat baik kita. Alisa Sukal. Roomate semasa di matrik. Haih... kalau dulu dengar back to back story dia, sekarang dia dah ade pendengar setia yang baru. Afiq. Seorang yang baik dan bertanggungjawab, InsyaAllah. Alisa dan Afiq.... semoga segalanya dipermudahkan dan perhubungan kalian dirahmati dan diberkati oleh Allah.
    Toleh ke kanan. Kepala train mula kelihatan. Aku pun ambil langkah mendekati garisan kuning. Tengok kebawah. 'kenapa banyak sangat mark.?' aku terhenti di satu mark yang semakin pudar warnanya. Entah. Mana satu mark membawa maksud pintu masuk ke coach wanita. Ting ting ting.. kebetulan betul betul dihadapan ku. Kebetulan juga ada satu tempat kosong. Rezeki. Weeeee.... 
   Letakkan beg kura-kura dan bekalan di sisi tempat duduk. Leganya dapat duduk. Renggangkan bahu. Seharian membawa gadget, terasa keras otot macam askar dah. Ruang sebelah dan hadapan masih kosong. Peluang untuk melabuhkan kelopak mata. Walaupun tak dapat tidur kerana bunyi kaki train dan soseh-soseh penumpang, tapi sekurang-kurangnya badan dan otak ni boleh ambil masa untuk rehat. 
   'Mid Valley... please mind your step'. Huh.. tertidurkah aku.? Terasa macam train skip station-station antara Serdang ke Mid Valley. Toleh kiri dan kanan. Foreigners dah isi ruang-ruang yang tadi kosong. Mungkin mereka dah duduk selepas station Bandar Tasik Selatan. Aku kembali memejamkan mata. Kedengaran seorang wanita menegur salah seorang penumpang. 'Ini coach wanita. Lelaki kena pergi depan.' Train sudah mula bergerak. Mungkin mak cik menegur penumpang lelaki-lelaki yang degil di coach wanita atau lelaki asing yang tak faham tentang simbol pink yang jelas terpampang di muka pintu train atau mereka rase mereka bukan lelaki, Haihh... Kerana terlampau penat, kelopak mata terus terpejam dengan harapan suara2 penumpang dalam train ini akan reda. 
   'Ini anak saya.. Ini anak saya... hayaa..' suara wanita menarik perhatian. Terpaksa juga aku membuka mata. 'Ini anak saya la. Memang ini coach perempuan... tapi takkan saya nak duduk sini. anak saya duduk sana.?' kelihatan seorang wanita lingkungan 40-an berjalan ke arah ku. Kebetulan ruang sebelah kosong. Hanya ada beg baju. Milik siapa.? Mungkin orang sebelah sana. 'Hayaa... ini pun. Bangku untuk orang duduk bukan beg duduk.' katanya berkali-kali sebelum dia melabuhkan punggung. Perli agaknya. Aku kemudiannya memanjangkan leher ke hujung coach. Budak lelaki, dalam lingkungan umur  12-14 tahun, juga sedang duduk. Mungkin ini anak yang dimaksudkan aunty. Aku pun tak pandai untuk memandai-mandai. Tak arif meletakkan hukum. Coach wanita untuk golongan hawa sahaja, dan anak-anak . Adakah anak-anak itu dalam lingkungan yang masih mumayyiz atau 'kanak-kanak' dlm lingkungan yg dikenakan oleh UNCRC (<18) atau pertubuhan/individu  yang lain-lainnya. Tak jelas. Yang jelas nak sampai rumah cepat.
   Terasa Mid Valley dan Kl Sentral tersangatlah jauhnya. Lepas ni kena tukar train ke arah perlabuhan klang pula. Aduh.... Mata ni dah berat, otak ni dah craving nak dibuai mimpi. Drama2 diluar kotak fikiran oleh mereka2 bergelar penumpang ni pun boleh tahan menambah tekanan. 'KL Sentral. Station pertukaran......'. Akhirnya...... terima kasih. Aku berdiri sebelum train berhenti. Terhoyong hayang badan. Sesaat kemudian ramai yang mengekori ku. Di kesesakan manusia di KL sentral aku berjalan laju. Merentas manusia seperti game. Mungkin sekarang aku half asleep. 
   Beratur di escalator. Di kejauhan aku terlihat, badan train sudah menunggu. Tanpa melihat kiri kanan aku berlari masuk sebelum pintu tertutup rapat. Terasa beg kura-kura menerjah badan penumpang lain. Aku menoleh sambil memohon maaf kepada empunya badan. Perasaan bersalah bercampur baur gembira kerana dapat masuk ke train tepat pada waktu. Aku tersenyum sendiri lalu ku lihat ke papan laluan train di atas pintu. Lampu menyala dilaluan biru. Haha... aku pasti masih separa tidur. Mata ku kemudian melihat papan digital antara lintasan coach. 

'Next station MID VALLEY'



I'm out of words. Aku harus kembali ke sana. Selepas apa yang aku lalui. Keinginan yang membuak-buak. 
Kita memang selalu tak dapat yang kita inginkan. Tapi.....
Hurmm... serius tak tahu nak cakap macam mana.
Dan aku disini. Kembali ke Station Mid Valley. Sedang menunggu train ke KL Sentral.
*Sigh
My Life Deja Wooo
   

Assalamualaikum

Well halloo  brothers and sisters.
Updating my blog.
Progression regarding my online boutique opened early this April.  I named it LightLady. Everyone are most welcomes to visit us at :



Thank You.
Assalamualaikum.


Assalamualaikum

MSU (Management and Science University)- Prevention of Blindness campaign to aware people the important of sight. 
Launched in 2013 by Dato' Wira Dr. Mohd Shukri Ab Yajid, the president of MSU.

Congratulation to all students  of MSU and stuff of Optometry Department that involved. May Allah bless all your effort.

































We support
Prevention of Blindness
Assalamualaikum

And I’m here again. Posting some photos. 
 This photos was taken at one of Putrajaya’s garden. Beautiful, it is. 


Dresses and hijabs by Sweetswanky Shoppe and accessories by Platformelie. 
Models : Sharifah Sabrina, Eliana and Amira. 































Nurhanim. Photography
Assalamualaikum


Photoshoot for Platformelie and SweetswankyShoppe. 
Little info:
“Platformelie providing customers with varies type of accessories. From bracelets to hijab pin to head crown. You name it, all is super cute and pretty.
Sweetswanky Shoppe is an online boutique. Selling from elegant to fancy outfits. Also varies type of hijab with super great design. They provide you all your needs with very affordable price.”





















P/s : I bought a dress from them. :D